Title of ... Description of .. VideoObject

Príbeh pacientky Niny. Kajakárky, ktorá mala problém so zrakom

Wednesday, 19 June 2024 07:58
There is no translation available.

Nina je naša pacientka, ktorá pred niekoľkými rokmi podstúpila v UVEA laserovú operáciu očí. Je to športovkyňa telom i dušou a zrak je pre ňu, ako aj pre iných veľmi dôležitý „nástroj“. Nina je živým príkladom toho, ako môže operácia očí výrazne zlepšiť kvalitu života.

Kto je Nina a čomu sa venuje?

Nina je mama, manželka, aktívna športovkyňatrénerka. Šport k nej patrí prakticky od malička. Počas života si vyskúšala hneď niekoľko zaujímavých športov ako horskú cyklistikufreeride, lyžovanie, posilňovanie či paddleboarding. Jej srdcovkou je však kajakovanie na divokej vode a freestyle kajakovanie. Tejto disciplíne sa venuje už viac ako 20 rokov.

Freestyle na kajaku je akrobatický šport, kedy sa na kajaku jazdí vo vlne alebo vo valci a vytvárajú sa tak rôzne akrobatické triky.

   

  Spoznaj Ninu prostredníctvom instagramu @ninacsonkova

 

Aké úspechy dosiahla?

Počas jej vrcholovej športovej kariéry, mala niekoľko úspechov. Nina bola dvakrát druhá na Majstrovstvách Európy, dva krát skončila na treťom mieste na Majstrovstvách Európy a taktiež vyhrala Svetový pohár.

Čo Ninu trápilo?

Nina nosila okuliare do diaľky od svojich 6 rokov. Pri športe jej okuliare či kontaktné šošovky prekážali čím ďalej tým viac. Pri aktívnom pohybe sa šošovky častokrát v oku hýbali a bolo ich nutné v oku naprávať. Ďalším problémom bolo, že do kajaku nemohla nosiť ani okuliare, ani kontaktné šošovky. Do vody Nina chodila prakticky „naslepo“. Preto sa rozhodla pre odstránenie dioptrií do diaľky na našej klinike UVEA, kde sme ju tohto problému zbavili pomocou dnes už rutinného zákroku – refrakčnej alebo často nazývanej excimerovej laserovej operácii očí.

Nina na divokej vode v Čunove.

Prečo sa rozhodla pre nás UVEA?

„Ja som sa pre UVEA rozhodla preto, že priamo pochádzam z Martina, takže mi to bolo veľmi sympatické, že tam vtedy vyrástla takáto moderná klinika." 

hovorí Nina

Ako prebiehalo vyšetrenie a Ninin operačný deň ?

Prvotným vyšetrenímpredoperačné merania, ktoré Nina musela podstúpiť. Toto vyšetrenie trvá približne hodinu a pól. Na predoperačnom vyšetrení sú vykonané všetky potrebné merania, ktorými vylúčime kontraindikácie, znížime riziko možných komplikácií na minimum a rozprávame sa s pacientom napríklad aj o jeho očakávaniach po operácii.

„U pacientky Niny prebehla operačná metóda LASEK. Dôvod je ten, že u športovcov preferujeme predovšetkým miniinvazívne metódy.“

MUDr. Monika Ťažandláková

Ďalším krokom je samotný zákrok, ktorý prebieha u pacienta obvykle po pár dňoch až týždňoch od samotného vyšetrenia. Termín zákroku si pacient dohaduje po vyšetrení v konzultačnej miestnosti podľa jeho preferencií. Zároveň mu koordinátorka vysvetlí všetky potrebné informácie. Nina si na moment pred zákrokom, kedy ležala na operačnom stole a následne začal prístroj laserovať pamätá doteraz veľmi dobrePrvý deň pociťovala Nina diskomfort. Je to preto, že pacienti prvých pár dní po zákroku môžu vnímať kolísavé neostré videnie, mierne pálenie, rezanie alebo pocit svetloplachosti. Čo sú normálne prejavy pooperačnej rekonvalescencie. Na druhý – tretí deň sa Nina cítila už oveľa lepšie. Nepociťovala  žiadne bolesti či ťažkosti

 

Šla by do operácie očí znovu?

Na operáciu sa Nina odhodlávala veľmi dlho. Do operácie by však šla znovu. Podľa jej slov je život bez okuliarovkontaktných šošoviek omnoho komfortnejší, pohodlnejší a jednoduchší.

„Ja by som do operácie išla určite znovu. Doteraz z toho benefitujem. Mám omnoho komfortnejší život a určite si to neviem vynachváliť. Hlavne pri tom športe sa nemusím vôbec obmedzovať."

            pacientka Nina

 

Čo je to laserová operácia očí?

Refrakčná alebo (niekedy nazývaná aj excimerová) laserová operácia očí je povrchová úprava rohovkového tkaniva (predná časť oka) laserovým lúčom. Laserový lúč upraví jej tvar a spôsob, akým láme svetlo dopadajúce do oka. Vďaka tomu sa svetlo zaostruje priamo na sietnicu v zadnej časti oka, čím sa dosiahne ostré videnie bez okuliarov alebo kontaktných šošoviek. Refrakčnou operáciou vieme odstrániť očnú vadu krátkozrakosť a astigmatizmus.

Čo je krátkozrakosť a astigmatizmus? 

Krátkozrakosť alebo myopia je očná porucha, pri ktorej sú blízke predmety jasne vykreslené, avšak veci vo väčšej vzdialenosti sú rozmazané. Vada je spôsobená tým, že oko je dlhšie alebo má vyklenutejšiu rohovku.

Astigmatizmus je cylindrická očná chyba. Ide o nepravidelné zakrivenie rohovky, ktoré zhoršuje videnie ako do diaľky, tak i do blízka. Astigmatizmus je vo väčšine prípadov vrodený, ale v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj v dospelosti v súvislosti s niektorými očnými ochoreniami.

Ako prebieha operačný zákrok?

Prvým nevyhnutným krokom je absolvovanie predoperačného vyšetrenia, kde sa uskutočnia všetky potrebné merania a vylúčia sa prípadné kontraindikácie pre zákrok. Následne s pacientom určíme termín zákroku, odovzdáme mu všetky dôležité informácie a najbližšie sa stretneme v deň samotnej operácie. V deň zákroku sa vykonávajú opätovne niektoré kontrolné meraniadefinitívne sa stanoví dioptrická hodnota, ktorá sa bude laserom odstraňovať.

Pacientovi pred zákrokom aplikujeme kvapky proti bolesti vďaka ktorým je zákrok úplne bezbolestný, pacient môže pociťovať len mierny tlak. Pri všetkých metódach pacient leží na laserovom operačnom lôžku a operujú sa obe očijeden deň hneď po sebe. Prvým krokom operácie je vždy naloženie rozvierača, ktorý zabraňuje žmurkaniu a  výplach oka dezinfekčným roztokom. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézií a trvá približne 15 minút, avšak celkový čas strávený na klinike je 2 – 3 hodiny, kvôli samotnej predoperačnej príprave. Výsledky operácie sú trvalé.

 

 

Aké sú možnosti operačného zákroku?

Na výber máme z troch možností. Na predoperačnom vyšetrení vám lekár vždy odporučí najvhodnejšiu metódu, prípadne viacero metód. Princípom operácie je zmena zakrivenia rohovky pomocou laserového lúča. Dôsledkom zmeny zakrivenia rohovky sa lúče svetla dopadajúce do oka opäť zbiehajú na sietnici, čím pacient získava ostré videnie.

Dokonca existuje riešenie aj pre pacientov, ktorí majú príliš vysoké mínusové dioptrie alebo príliš tenkú rohovku. Riešením sú takzvané fakické šošovky, ktoré sa vkladajú do oka pred vlastnú šošovku. To zaistí pacientovi ostré videnie bez nutnosti nosenia okuliarov.

 

Pre koho je zákrok vhodný?

  • Zdravotné indikácie. Operácia je indikovaná u zdravého motivovaného pacientaustálenou refrakčnou chybou a dostatočnou hrúbkou rohovky
  • Vekové ohraničenie. Zákroky vykonávame približne od 18tich do 40tich rokov života. Po približne 50. roku života operujeme operačnou metódou PRELEX.
  • Výška dioptrií. Operáciu odporúčame vykonávať obvykle od -1 do približne -9 dioptrií.
  • Výška cylindrov. Operáciu odporúčame vykonávať obvykle od -1 do približne -5 cylindra.

Aké benefity prináša laserová operácia?

  • žiadne noseniekupovanie okuliarov či kontaktných šošoviek
  • komfortnejšípohodlnejší život
  • trvalý dobrý zrak
  • športové aktivity bez obmedzení

 

Ak chcete vedieť o laserovej operácií krátkozrakosti viac, prečítajte si náš blog, ktorý je plný odpovedí na zaujímavé otázky od našich lekárov. 

 

V prípade potreby objednania sa nás kontaktujte na telefónne číslo 043/4012604 alebo prostredníctvom emailu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
 
 

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(1 Vote)