Title of ... Description of .. VideoObject

Ako pôsobí slnečné žiarenie na váš zrak?

Tuesday, 06 August 2024 14:23
There is no translation available.

Počas letných mesiacov sú naše oči vystavované nepriaznivým faktorom ako je práve slnečné žiarenie, ktoré je v lete najintenzívnejšie. Zvýšenú pozornosť by mali mať najmä športovci, ľudia pracujúci von alebo napríklad záhradkári. V článku sa dozviete čo môže spôsobiť intenzívne slnečné žiarenie vašim očiam, ako si vybrať kvalitný UV filter alebo príbeh nášho pacienta, ktorý musel podstúpiť operáciu oka kvôli nedostatočnej ochrane zraku.

Vplyv slnečného žiarenia na váš zrak 

Aj keď si to človek nemusí uvedomovať, dlhodobé vystavovanie očí slnečnému žiareniu bez ochrany, môže viesť k menej závažným či viac závažným problémom.  Ide napríklad o poškodenie sietnice či rohovky, ktoré sa môžu prejavovať zápalom, štípaním očí či začervenaním. Ultrafialové žiarenie má vplyv na starnutie šošovky a môže byť aj jedným z faktorov rozvoja sivého zákalu. Ďalším ochorením môže byť takzvané pterýgium

 

Čo je UV žiarenie?

Spektrum slnečného žiarenia sa rozdeľuje na ultrafialové žiarenie, viditeľné žiarenieinfračervené žiarenie. Ultrafialové žiarenieUV je neviditeľnou časťou slnečného žiarenia, ktoré sa rozdeľuje na UVA, UVBUVC žiarenie. Pre zrak je najnebezpečnejšie práve UVA UVB žiarenie.  Čím menšia je vlnová dĺžka, tým hlbšie do tela žiarenie prenikne (a spôsobuje degeneratívne zmeny). 

  • UVA žiarenie –preniká najhlbšie do pokožky.
  • UVB žiarenie – zodpovedá za opálenie a je súčasťou procesu, kedy sa v tele vytvára vitamín D. Práve UVB lúče sú nebezpečné pre zrak.
  • UVC žiarenie – je tým najnebezpečnejším žiarením, avšak vďaka ozónovej vrstve Zeme sa ku nám toto žiarenie nedostane.

Ako chrániť zrak pred slnečným žiarením?

Nevyhnutnosťou sú kvalitné slnečné okuliare so 100% ochranou proti UVA a UVB žiareniu. Dôležité je, aby okuliare priliehali k tvárichránili zrak aj z bokov. Pri nosení dioptrických okuliarov je možnosť kúpi polarizačného klipu, ktorý sa nasádza priamo na dioptrické sklá a rieši tak  hlavne odlesky od povrchov. ďalšou možnosťou je slnečný klip priamo s UV filtrom. Nakoľko nie všetky dioptrické číre okuliare disponujú aj UV filtrom, v prípade pobyte v exteriéri je veľmi vhodné použiť minimálne tento slnečný klip s ochranou pred UV žiarením. Nie každý klip je totiž aj polarizačný. Okrem klipu je možnosť zakúpenia slnečného predvesu na dioptrické okuliare. 

Ako si vybrať kvalitný UV filter?

Kvalitný UV filter si viete vybrať v optike, kde vám tento údaj o okuliaroch poskytneme a môžete si tak vybrať zo širokého sortimentu našej optiky.  UV filtre sa nenachádzajú len v slnečných, ale taktiež aj v dioptrických okuliaroch. Ďalším faktorom je svetlená priepustnosť, ktorá sa  rozdeľuje do niekoľkých kategórií a značí, aká je tmavosť daných okuliarov.

  • Kategória 0 (priepustnosť viditeľného žiarenia 80 – 100 %): poskytuje najslabšiu ochranu pred slnečnými lúčmi. Filter je bezfarebný alebo veľmi málo zafarbený. Fungujú ako ochrana pred vetrom, prachom, či menšími úlomkami
  • Kategória 1 (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %)svetlý filter: využíva sa v zamračenom počasí. Šošovky sú slabšie zafarbené a chránia pred slabším slnečným žiarením.
  • Kategória 2 (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %): okuliare majú stredne tmavý filter a je vhodný pred strednou intenzitou slnečného žiarenia a určené sú na bežné nosenie.
  • Kategória 3 (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %) – tmavý filter: sú okuliare s intenzívnou ochranou proti slnečnému žiareniu. Využívať ich odporúčame napríklad počas slnečných dní na dovolenke pri mori, v horách alebo v letných mesiacoch. Táto kategória je najbežnejšia
  • Kategória 4 (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8 %): je najvyššia kategória ochrany. Ochranou je veľmi tmavý filter, ktorý chráni zrak pred agresívnymi a  priamymi slnečnými lúčmi alebo lúčmi, ktoré sa odrážajú od ľadovcov vo vysokohorských podmienkach. Tieto okuliare neodporúčame nosiť pri šoférovaní.

 

Slnečné okuliare s kvalitným UV filtrom neodporúčame kupovať v supermarketoch.

Kedy je UV žiarenie najintenzívnejšie?

Intenzitu UV žiarenia vyjadruje UV index, ktorý je najvyšší  v mesiacoch od mája do augusta v čase od približne 11:00 do 14:00. UV lúče sa taktiež odrážajú od vodných plôch, piesku či snehu. Ochranu zraku treba nosiť aj v období zimy a taktiež počas zamračených dní, keďže slnečné žiarenie preniká i cez mraky.

Pterýgium – oko surferov, ktoré vzniká (aj) pôsobením slnečného žiarenia 

Pterýgium, ktoré je inak nazývané aj ako surferské oko, je očné ochorenie, ktoré postihuje najmä ľudí, ktorí trávia veľa času von. Sú to napríklad športovci alebo ľudia pracujúci vo vonkajšom prostredí, čiže priamo na slnku.  Začiatočné štádium tohto ochorenia sa nijak extra neprejavuje a človek si ani nemusí všimnúť, že takéto niečo má. V pokročilých štádiách pterýgia ide o pocit rezania či pálenia na povrchu oka, začervenanie oka. Ak začne pterýgium prerastať do centra rohovky, môže spôsobiť výrazné zúženie veľkosti zorného poľa, zníženú ostrosť videnia a vznik nepravidelného astigmatizmu.

 

Pterýgium trápilo aj nášho pacienta Martina

S pterýgiom ku nám na kliniku prišiel aj náš pacient Martin, ktorý sa venuje outdoorovým športom ako je napríklad práve surfovanie, horská cyklistika či jazda na longboarde. Martin si počas týchto aktivít nechránil adekvátne zrak a preto postupne došlo k vzniku pterýgia, ktoré sme krátkym operačným zákrokom na našej klinike odstránili.

 

Ukážka sortimentu našej očnej optiky UVEA 

   

 


Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(3 votes)